Activiteiten 2021

2021 was terug een Coronajaar, met heel wat beperkingen en de annulatie van veel activiteiten. Waar mogelijk hebben we onze leden natuurlijk activiteiten aangeboden onder vorm van webinars, bijzondere publicaties, digitale wandelingen en de aandacht voor activiteiten van anderen. Wat de eigen activiteiten betreft, blijven deze beperkt tot het volgende:

Zondag 20 juni 2021: geleide wandeling door Laken

Onder leiding van Machteld De Schrijver van vzw Culturama, hebben we een wandeling gemaakt vertrekkende van aan het Atomium, om te gaan over de koloniale tuin tot het Bizkitpark, de tuinen van de bloemist, het kasteel van Stuyvenberg, de Sint-Annabron, de Sint-Annakapel, het monument van de dynastie, het kasteel Schoonenberg, het Amerikaans theater, het Koninklijk Paleis en het monument voor Adolphe Max.

Zondag 29 augustus 2021: Zennepad

Onder leiding van architect Marcel Rijdams hebben we het Zennepad als rode draad gebruikt om een totaal onbekend stukje Brussel te ontdekken, gelegen in de Noordwijk.

Aandacht werd besteed ook aan het bekende Maximiliaanpark, aan de architectuur en de wijziging van de Noordwijk en het geheel werd afgesloten met een bezoek aan de pas verworven en nog in restauratie zijnde gebouwen toegewezen aan de Zinnekes-parade, gelegen op het Masuiplein te Schaarbeek.

Zondag 10 oktober 2021: bezoek de Basiliek van Koekelberg

Onder leiding van de directeur-generaal van de basiliek van Koekelberg hebben we een exclusief bezoek gebracht aan dit gebouw. Het is de grootste kerk van België, gebouw in Art Decostijl.

Wij kregen toegang tot de anders volledig afgesloten ruimten. We konden ook het uitzicht over gans Brussel en omstreken bewonderen vanop het hoogste punt en konden zelfs een blik werpen in de sachristie.

Zondag 24 oktober 2021: bezoek werf Metro3

Gezien Brussel weer volop openligt in de buurt van het Zuidstation om de zgn. Metro 3-lijn aan te leggen, leek het ons aangewezen om een bezoek te brengen aan deze werf onder de kundige leiding van de heer Laurent Vermeersch (MIVB).

En ook werd aandacht besteed aan de fototentoonstelling “Doorheen de jaren” die rondom de werf werd opgezet.

Zondag 21 november 2021: bezoek Heilige Geestkerk in Anderlecht

Gezien we vaststellen dat van jaar tot jaar meer en meer kerken een andere functie krijgen in Anderlecht of gewoon gesloten worden, en we ook geruchten opgevangen dat dit ook het lot zou worden van de Heilige Geestkerk, hebben we in allerijl er een bezoek aan gebracht.

Documentatie over de kerk is mager, maar het bleek toch wel heel boeiend.

Zondag 28 november 2021: Brussels Volkstheater

Wij hebben het stuk titel “Moeste weite wa da’k paas” van het Brussels Volkstheater gaan bekijken vanop de eerste rij.

Zondag 12 december 2021: S-Tof

Om ook eens de aandacht te besteden aan de lokale handelaars, hebben we het bezoek gebracht aan het atelier en de winkel van modeontwerpster Iris Heuzel in Anderlecht. Zij helpt mensen bij het ontwerpen van hun eigen kleren, ontwerpt natuurlijk zelf en dit ontwerpen gaat zelfs veel verder dan louter kledingstukken.

 

 


 

Afdrukken
Afdrukken