ACTIVITEITEN

Op 8 oktober 1975 werd "De Swaene", het Genootschap voor Heemkunde Anderlecht, gesticht.
Sindsdien organiseerde men tal van werkvergaderingen, tentoonstellingen, uitstappen, lezingen, enz...

 

Programma 2020

Zondag 12/01/2020 : algemene vergadering

Lezing over de geschiedenis en architectuur van het Missiehuis in Scheut en de missionarissen van Scheut.

Zondag 09/02/2020 : Chocostory (onder voorbehoud)

We wensen een geleid bezoek te brengen aan het Brussels Chocolademuseum dat verhuisd is naar de Stoofstraat en dat u onderdompelt in de wereld van de cacao.

Zondag 01/03/2020 : Grand Place To Be

Er werd een tentoonstelling opgesteld n.a.v. de 20ste verjaardag van de inschrijving vn de Grote Markt te Brussel op het Unesco-erfgoed, die gelukkig voor ons verlengd werd, waardoor we nog de mogelijkheid hebben om er een bezoek te brengen aan de expo die naar aanleiding daarvan georganiseerd wordt.  Het geheel zal doorgaan o.l.v. Machteld De Schrijver (vzw Culturama).

Weekend 25-26 april 2020 : Erfgoeddag

Thema van de Erfgoeddag is “ De nacht”.  In samenwerking met Culturama zullen we de figuur van de Heilige Alena in de kijker zetten.

Dinsdag 05/05/2020 : Mons

Opnieuw in samenwerking met Familiekunde Brussel gaan we een daguitstap organiseren richting Mons, waarbij zeker de distilleerderij van Biercée en het Mudaneum te Mons op het programma staan.

Zondag 14/06/2020 : kerkhof Oudergem

Het kerkhof van Oudergem lijkt ons vrij belangrijk om te bezoeken, ook al omdat het één van de weinige kerkhoven is met een perceel voorbehouden voor Joden.

Zondag 30/08/2020 : Zennepad (onder voorbehoud)

Het is de bedoeling om onder leiding van architect Marcel Rijdams op stap te gaan door Brussel over het zogenaamde Zennepad in de buurt van het Maximilaanpark.

Zondag 27/09/2020 : Heilige Geestkerk Anderlecht

In het licht van de alsmaar sneller sluitende kerken in Anderlecht, wordt er geopteerd om een bezoek te brengen aan de Heilige Geestkerk in de gemeente o.l.v. de voorzitter.

Zaterdag 10/10/2010 : Institut Redouté Peiffer

Anderlecht kent nog een vrij bekende tuinbouwschool met prachtige serres. Wij gaan er een geleid bezoek aan brengen, en gezien het hier om een school gaat, dient dit te gebeuren op een zaterdag.

Zondag 22/11/2020 : Tienerschool Anderlecht

Anderlecht is de eerste gemeente met een eigen Tienerschool en die is gevestigd in de vroegere kerk van Scheut.  Wij zullen het geheel bezoeken o.l.v. de initiatiefnemer, de heer Piet Vandermot.

 

 

 
Afdrukken
Afdrukken