EN ZO VERLIEP HET VIJFTIENJARIG BESTAAN | |
|
"Na een voorbereidende vergadering op 8 oktober 1975, had op 30 oktober 1975 in "De Kelder", Vaandelstraat 51, de stichtingsvergadering plaats van de feitelijke vereniging "Heemkundige Kring Anderlecht". Het allereerste bestuur was samengesteld uit:
|
De vereniging stelde zich tot doel:
Op 16 november 1975 leidde Marcel Jacobs een wandeling door Oud-Anderlecht" met vertrek aan het Trefcentrum aan het Dapperheidsplein en op 22 februari 1976 hield betrokkene namens de "Heemkundige Kring Anderlecht" een voordracht. Tijdens de bestuursvergadering van 1 april 1976 meldde Marcel Jacobs de stichting van de tweetalige v.z.w. "Geschied- en Heemkundige Kring van Anderlecht" waarvan hij secretaris was en op 9 juli 1976 nam hij ontslag als ondervoorzitter van de "Heemkundige Kring Anderlecht". De jonge Nederlandstalige "Heemkundige Kring Anderlecht" werd onmiddellijk erkend door de toenmalige Nederlandse Cultuur Commissie (NCC) en de Culturele Raad Anderlecht en trad ook toe tot het Verbond voor Heemkunde, Gouw Vlaams Brabant en werd eveneens opgenomen in het repertorium van lokale heem- en geschiedkundige genootschappen van de N.V. Gemeentekrediet van België. Dank zij de bekendmaking van het bestaan van de jonge vereniging via de kranten, plaatselijke pers en allerlei geschied- en heemkundige verenigingen en de zeer grote ijver van de bestuursleden hadden onmiddellijk enkele geslaagde en talrijk bijgewoonde activiteiten plaats, zoals de tentoonstelling "Zo was Anderlecht", over het verleden van de gemeente, in het Trefcentrum op 20 en 21 maart 1976; het geleid bezoek onder de leiding van Victor Nieuwborg op 16 mei 1976 aan de sinds 1200 bestaande en in 1975 geklasseerde historisch hoeve Elishout, gelegen binnen het provinciaal domein COOVI, en een geleid bezoek aan de collegiale kerk van Sint Pieter en Guido onder de leiding van Jos Petry op 26 september 1976. Aangezien de later opgerichte tweetalige vereniging "Geschied- en Heemkundige Kring van Anderlecht haar naam niet wilde wijzigen, en teneinde verwarring met deze tweetalige vereniging te vermijden, werd tijdens de bestuursvergadering van 9 september 1976, waaraan werd deelgenomen door Jan De Keersmaecker, Jan Lanckmans, Jan Leyssens, Dr. Albert Dockx , Walter Van Wesemael, Julien Verhoeven, Jozef Lox. Willy Vanderveken, Romaan Lemaire, besloten om de naam "De Swaene - Genootschap voor Heemkunde Anderlecht" aan te nemen voor de vroegere "Heemkundige Kring Anderlecht". Tijdens de eerste algemene ledenvergadering van het werkjaar 1976-1977 op 24 oktober 1976 in het Trefcentrum, Dapperheidsplein, na een geleid bezoek aan het Erasmushuis onder de leiding van de conservator, werd het jaarprogramma goedgekeurd en werd het bestuur van De Swaene" herverkozen, namelijk Jan De Keersmaeker, voorzitter; Dr Albert Dockx , penningmeester; Willy Vanderveken, hulppenningmeester; Jan Lanckmans, archivaris; René Robeyns, hulparchivaris, Romaan Lemaire, secretaris. Met veel succes werden in de loop van het bestaan van "De Swaene" talrijke geslaagde voordrachten, geleide wandelingen en bezoeken en tentoonstellingen georganiseerd.
In de voorbije jaren verleende "De Swaene" ook zijn medewerking aan de tentoonstellingen die tijdens het jaarlijks Volksfestival werden ingericht door de Sociaal-Kulturele Raad van Anderlecht en waarbij telkens een thema werd behandeld dat aansloot bij de geschiedenis van Anderlecht. Sinds 1986 organiseert het bestuurslid Jozef Lox de zondag voor de jaarmarkt een geleid bezoek aan de collegiale kerk Sint Pieter en Guido. Op zondag 10 september 1989 zorgden de bestuursleden Jozef Lox, Jan Lanckmans en Jan De Keersmaeker voor rondleidingen in de Sint-Guidokerk, in het Oud Begijnhof en in het Vandenpeereboomhuis tijdens de Open Monumentendag. Ook in 1990 werkten de bestuursleden van "De Swaene" mee aan de Open Monumentendag in Anderlecht. Men wil nu ook meer aandacht gaan besteden aan de mondelinge geschiedenis van Anderlecht door het afnemen van vraaggesprekken van oude Anderlechtenaren." EN ZO VERLIEP HET NA VIJFTIEN JAAR Voorlopig verwijzen we hiervoor naar het activiteitenverslag dat u vindt onder de rubriek “activiteiten” |